Verzorging planten
Met de juiste verzorging en aandacht is het niet moeilijk uw plant een prima leven te bezorgen. Artiplant geeft voor alle planten een duidelijke verzorgingsinstructie. Zodat u jarenlang plezier van uw plant zult hebben.

ArtiPlant Sensor
Met de ArtiPlant Sensor wordt plantverzorging nog eenvoudiger, de intelligente sensor inclusief app geeft precies aan wanneer en hoeveel licht, temperatuur, water en voeding de plant nodig heeft. Dit gadget wordt in de bloempot geplaatst van de plant, deze meet vervolgens alle belangrijke aspecten voor een goede groei zoals licht, temperatuur, water en voeding. Het is een ideaal product voor mensen of medewerkers zonder groene vingers.

Alle gegevens worden gebundeld en doorgestuurd via (Low Energy) Bluetooth naar de smart phone. De applicatie heeft een database met heel veel planten. In de database tref u informatie over iedere plant en de verzorging. De app is gratis te downloaden in de Ios app en google store. Deze slimme gadget wordt in de bloempot geplaatst en gekoppeld aan de app. De ArtiPlant Sensor kan voor meerdere planten gebruikt worden.

Standplaats planten
De ene plant is de andere niet, sommige planten gedijen goed in de schaduw, terwijl andere juist van een lichte standplaats houden.

In het algemeen is het goed om op de volgende punten te letten :
– Licht is goed voor planten, gefilterd zonlicht is geschikt voor de meeste planten. Vermijd zoveel mogelijke volle zon en middagzon.
– Vooral planten met bonte bladeren houden van een lichte standplaats.
– Een gelijkmatige temperatuur van rond de 20 graden is het meest geschikt, vermijd temperatuurschommelingen en koude nachttemperaturen.
– Zet uw plant nooit direct bij de verwarming, maar ook zeker niet in de tocht.
– Sommige planten hebben in de winter behoefte aan rust, zet de planten koeler en geef minder water.
– De ideale vochtigheidsgraad voor planten ligt tussen 40-65%, gebruik bij een droge lucht verdampers of waterreservoirs aan de radiator.

Licht planten
Naast water en voeding is de hoeveelheid licht in uw interieur een bepalende factor voor het welzijn van de plant. In ons assortiment vindt u veel planten die ook met weinig licht tevreden zijn. Wij adviseren u graag om de voor uw interieur meest geschikte plant te vinden. Licht is goed voor planten, planten houden echter niet van de volle middagzon, gefilterd zonlicht is het meest geschikt. Planten met bont blad houden van meer licht, groene bladplanten kunnen met minder licht toe.

Water geven planten
De ene plant heeft van nature een grotere waterbehoefte dan een andere. Het is echter moeilijk aan te geven hoeveel water een plant precies moet hebben. De grootte van de plant, de hoeveelheid bladeren, het type blad en de temperatuur spelen een rol. Water geven is een kwestie van ervaring en gevoel, maar geef zeker niet te veel. Bij een plant op hydrocultuur geeft de watermeter precies aan wanneer u water moet toevoegen.

Plantenvoedsel
Ook een plant heeft naast water behoefte aan voedsel. U kunt kiezen uit vloeibaar of vast, voor groene of bloeiende planten of specifieke voeding voor bijvoorbeeld palmen, bloeiende planten of bladplanten.

Praten tegen uw plant
Tja, of praten tegen een plant bijdraagt aan het welzijn van de plant kunnen wij u niet vertellen. Maar één ding is zeker, planten kunnen heel geduldig luisteren.

Plant verzorging Alocasia
De Alocasia heeft opvallende grote bladeren met een prachtige nerfstructuur. Aan het grote blad heeft deze plant zijn naam olifantsoorte danken. Verzorging: 2 a 3 x per week een scheut lauwwarm water geven. Niet in de volle zon zetten. De potkluit mag namelijk niet uitdrogen.Verschijnen er bruine randen aan het blad? Knip ze dan gerust weg. Bij een goede verzorging zorgt deze plant voor voldoende nieuwe bladeren. Regelmatig bijmesten. Let op: deze plant kan door condensvorming druppels nalaten
op de vloer.

Plant verzorging Anthurium
Bij een goede verzorging maakt de Anthurium het hele jaar nieuwe bloemen.
De Anthurium die u koopt, is opgekweekt in de vochtige omgeving van een kas en daaraan gewend. Maak de plant daarom eens per week vochtig door te sproeien of de bladeren af te nemen met een natte doek. De Anthurium heeft weinig voeding nodig. Zet de Anthurium op een lichte plaats, maar niet in de felle zon.

Plant verzorging Areca lutescens
Sierlijke vlinderpalm. Gebruik speciale palmengrond, de grond dient licht vochtig worden gehouden. Te veel water of een stagnerende waterafvoer leidt tot het afsterven van de palm. (2x p/m ¾ liter water afhankelijk van luchtvochtigheid). Standplaats: matig licht tot zeer licht, niet in volle zon.

Plant verzorging Beaucarnea
De olifantspoot staat graag op een lichte, zonnige plek. Tot op zekere hoogte weet de plant uitdroging en direct zonlicht zonder grote problemen te verwerken. De gezwollen basis van de stem kan bijna een jaar water opslaan. In de wintermaanden wanneer de plant minder zonlicht ontvangt, heeft de plant minder water nodig. Tijdens de zomermaanden doet een klein beetje plantenvoeding in het water wonderen.

plant verzorging Chamaedorea elegans
De Chamaedorea kan in tegenstelling tot de meeste palmen tegen een donkere standplaats. Het meest geschikt is een standplaats in de buurt van een raam op het noorden. Wanneer de Chamaedorea zijn donker groene kleur verliest of gele bladeren krijgt, is dit het gevolg van teveel licht. Houd de aarde constant vochtig met lauwwarm water, regelmatig sproeien en bijmesten in het groeiseizoen (maart-september) doet de palm goed.

Plant verzorging Cycas revoluta
De zeer decoratieve Cycas palm groeit in een goed doorlatende en luchtige grond. Het beste is speciale palmengrond. De grond dient licht vochtig worden gehouden. Te veel water of een stagnerende waterafvoer leidt tot het afsterven van de palm. (1x p/m ¾ liter water). Deze palm kan in de zomer buiten. Standplaats: licht tot zeer licht, niet in volle zon.

Plant verzorging Dracaena Janet Craig
Het lijkt wel alsof de Dracaena speciaal voor van centrale verwarming voorziene ruimten gemaakt is. Natuurlijk heeft de plant wel enigszins behoefte aan vochtige lucht – bijna alle planten waarderen een sproeibeurt op z’n tijd – maar Dracaena kan toch erg goed tegen droge omstandigheden. De Dracaena staat niet graag in de volle zon en de wortelkluit mag nooit helemaal uitdrogen, maar geef zeker niet te veel water. Regelmatig bijmesten.

Plant verzorging Dracaena Lemon Lime
Het lijkt wel alsof de Dracaena speciaal voor van centrale verwarming voorziene ruimten gemaakt is. Natuurlijk heeft de plant wel enigszins behoefte aan vochtige lucht – bijna alle planten waarderen een sproeibeurt op z’n tijd – maar Dracaena kan toch erg goed tegen droge omstandigheden. De Dracaena staat niet graag in de volle zon en de wortelkluit mag nooit helemaal uitdrogen, maar geef zeker niet te veel water. Regelmatig bijmesten.

Plant verzorging Dracaena Surculosa
De Dracaena is tevreden met een minder lichte standplaats, de Surculosa kan zelfs in de schaduw staan. Zet de plant nooit in de volle zon. De Dracaena kan prima in een verwarmde ruimte staan, doch niet onder een temperatuur van 12-15 graden. Wanneer er op de plant bruine bladtoppen verschijnen is dit meestal veroorzaakt doordat ze in de tocht staan, of door te weinig voeding en water. De Surculosa staat graag niet te nat en niet te droog, de plant heeft vlezige wortels en kunnen dus snel gaan rotten als er te veel water in de pot blijft staan, aanbevolen is een drainagelaag onderin de pot aan te brengen. Laat tussen de gietbeurten door de potgrond enigszins opdrogen. Bonte soorten in de winter regelmatig sproeien. Regelmatig bijmesten (maart-september).

Plant verzorging Ficus alii
De ficus alii is een sterke plant met lange smalle bladeren. De plant kan zowel op een minder lichte als zonnige standplaats staan. Deze Ficus houdt niet van kou en tocht, de minimale temperatuur is rond 16 graden. Ideaal is een constante temperatuur van rond de 20 graden. Wees matig met water geven, beter af en toe een flinke scheut dan wekelijks een beetje. Geef zeker niet te veel water want dat leidt tot bladverlies. Voeg regelmatig plantenvoeding bij het gietwater (2x per maand). Tenslotte is het goed om deze plant regelmatig te besproeien. Als de plant te groot wordt, kan zonder problemen worden gesnoeid. Bladval is normaal en met name in de wintermaanden, zoals dat ook in de natuur het geval is. De Ficus blijft gewoon nieuwe bladeren maken. Teveel bladval echter is niet goed. Dit wordt meestal veroorzaakt door het geven van teveel of juist te weinig water.

Plant verzorging Ficus Elastica Robusta
De ficus elastica elastica robusta (rubberboom) is een sterke plant met leerachtige groene bladeren. De plant kan zowel op een minder lichte als zonnige standplaats staan. Deze Ficus houdt niet van kou en tocht, minimale temperatuur 16 graden. Ideaal is een constante temperatuur van rond de 20 graden. Wees matig met water geven, beter af en toe een flinke scheut dan wekelijks een beetje. Geef zeker niet te veel water want dat leidt tot bladverlies. Voeg regelmatig plantenvoeding bij het gietwater (2x per maand). Tenslotte is het goed om deze plant regelmatig te besproeien. Als de plant te groot wordt, kan zonder problemen worden gesnoeid. Bladval is normaal en met name in de wintermaanden, zoals dat ook in de natuur het geval is. De Ficus blijft gewoon nieuwe bladeren maken. Teveel bladval echter is niet goed. Dit wordt meestal veroorzaakt door het geven van teveel of juist te weinig water.

Plant verzorging Ficus Lyrata
De Ficus lyrata is een sterke plant met groene bladeren. De plant heeft een lichte standplaats nodig, doch niet in de volle zon. Deze ficus houdt niet van kou en tocht, ideaal is een constante temperatuur van rond de 18 graden. Bij tocht of temperatuurschommelingen kunnen de bladeren uitvallen of geel worden. Wees matig met water geven, beter af en toe een flinke scheut dan wekelijks een beetje. Voeg regelmatig plantenvoeding bij het gietwater (2x per maand). Tenslotte is het goed om deze plant regelmatig te besproeien. Geef zeker niet te veel water want dat leidt tot bladverlies. Verplaats een Ficus zo min mogelijk en vermijd tocht. Als de plant te groot wordt, kan zonder problemen worden gesnoeid (bijvoorkeur lente/zomer). Bladval is normaal en met name in de wintermaanden, zoals dat ook in de natuur het geval is. De Ficus blijft gewoon nieuwe bladeren maken, teveel bladval echter is niet goed. Dit wordt meestal veroorzaakt door het geven van teveel of juist te weinig water. Meestal wordt de plant té nat gehouden, hier kan hij absoluut niet tegen.

Plant verzorging Ficus microcarpa bonsai
Zet de decoratieve ficus in bonsai vorm op een lichte plaats, maar niet in de volle zon. Wees matig water, vooral in de winter. Om de plant sterk en gezond te houden is het aan te raden om één keer in de twee weken kamerplantenvoedsel aan het water toe te voegen. De Ficus heeft moeite met tocht. Sterker nog, hij kan er absoluut niet tegen. Koude, maar ook warme luchtstromen veroorzaken bladval en zwakken jonge blaadjes af. Oudere bladen zullen uitvallen. Dit is een natuurlijk proces zoals dat bij de meeste bomen in de herfst gebeurt. Gelukkig blijft de Ficus altijd nieuwe bladeren maken. Ficussen met een glad bladoppervlak moeten regelmatig worden afgestoft. Als de plant te groot wordt, kan zonder problemen worden gesnoeid.

Plant verzorging Kentiapalm
Sterke decoratieve palm die zowel op een lichte als minder lichte plaats goed tot z’n recht komt. Gebruik speciale palmengrond, de grond dient licht vochtig worden gehouden. Te veel water of een stagnerende waterafvoer leidt tot het afsterven van de palm. (2x p/m ¾ liter water afhankelijk van luchtvochtigheid). Standplaats: matig licht tot zeer licht, niet in volle zon. Regelmatig sproeien houdt de bladeren groen.

Plant verzorging Pachira aquatica
Pachira is een van de gemakkelijkst te verzorgen kamerplanten. De plant verdraagt zowel een vrij donkere als zeer lichte standplaats. De naam aquatica lijkt er op te duiden dat deze plant veel water nodig heeft. Dat valt echter wel mee, hij kan tegen een zekere mate van verwaarlozing. Maar indien de potgrond het hele jaar matig vochtig wordt gehouden is het resultaat het beste.

Plant verzorging Phoenix roebelinii
De Phoenix palm is een sterke en makkelijk te verzorgen palm. Gebruik speciale palmengrond. De grond moet licht vochtig worden gehouden. Te veel water of een stagnerende waterafvoer leidt tot het afsterven van de palm. (1x p/m ¾ liter water). Standplaats: licht tot zeer licht, niet in volle zon.

Plant verzorging Rhapis excelsa
De Rhapis palm is een robuuste palm die tegen een stootje kan. Hij kan eigenlijk overal staan, als er maar geen direct zonlicht op zijn bladeren valt. Voor de verzorging van deze palm hoeft u geen groene vingers te hebben. De plant verlangt matig water, de aarde mag lichtjes uitdrogen. Door af en toe wat plantenvoeding te geven behoudt het blad zijn mooie donkergroene kleur.

Plant verzorging Sansevieria
De Sansevieria is een van de makkelijkste planten die er zijn, ze staat niet voor niets al jarenlang op nummer 1 in de top tien van kamerplanten. De plant kan werkelijk overal staan, van heel licht tot vrij donker. In de zomermaanden echter oppassen met de felle zon direct achter het venster. Sansevieria heeft het liefst een lichtvochtige potgrond. Regelmatig water geven zorgt voor een sterke groei. De plant kan echter heel goed tegen verwaarlozing en enkele weken zonder verzorging is geen enkel probleem. Probeer elke maand wat bij te mesten met meststof voor groene planten. De sansevieria groeit goed bij veel verschillende temperaturen en is dus ook hierin heel makkelijk, de optimale temperatuur ligt tussen 15 en 25°C.

Plant verzorging Schefflera amate
De schefflera brengt een ware groene oase in uw omgeving, evenals veel zuurstof in de lucht. De schefflera heeft weinig verzorging nodig, hij staat het liefst op een halflichte tot schaduwrijke plaats, zet de plant niet in de volle zon. Regelmatig water geven en af en toe de bladeren sproeien volstaat om de bladeren fris groen te houden. De plant kan eenvoudig gesnoeid worden als de bladeren te veel uitlopen.

Plant verzorging Spatiphyllum
De Spathiphyllum ofwel lepelplant staat bekend om de sierlijke witte bloemen. De plant is ook zonder bloem verkrijgbaar. De Spathiphyllum houdt van een standplaats met matig licht en heeft veel water nodig, beste is dagelijks een klein beetje water te geven, zodat de grond altijd vochtig blijft. Regelmatig sproeien houdt het blad mooi groen, evenals eens per maand plantenvoeding in het gietwater. De plant kan continue in bloei staan, meestal bloeit de plant 4 -10 weken, waarna deze na 12 weken weer nieuwe bloemen aanmaakt. Een groene bloem is aan het afsterven. Hier kunt u nog weken van genieten, maar uiteindelijk kunt u deze het best zo laag mogelijk afsnijden, zodat de plant meer energie kan stoppen in nieuwe bloemen.

Plant verzorging Varen
De varen ofwel Asplenium houdt van een lichte plek, maar plaats de plant niet in de volle zon, temperatuur 15-25 graden. Houdt de aarde vochtig, laat deze niet uitdrogen. De frisse groene kleur van de bladeren wordt behouden door regelmatig toedienen van plantenvoeding.

Plant verzorging Zamioculcas
Eigenlijk kan er weinig mis gaan bij de verzorging van de Zamioculcas. Het is een sterke plant die je overal neer kan zetten. Het mag een lichte plek zijn, maar een donkere standplaats is ook goed. De Zamioculcas verlangt matig water. Liever te weinig water dan te veel, de aarde mag iets uitdrogen. Af en toe wat bijmesten met plantenvoeding doet de plant goed, bijvoorbeeld één keer per maand.